Opbrengst en inzichten
- Het thema netwerkhogeschool meandert door alle andere WINK-thema's.
- Door de buitenwereld (professionals uit de praktijk) binnen te halen en zelf naar buiten te gaan, raak je steeds opnieuw geïnspireerd voor het vak. Daar wordt het onderwijs van docenten beter van. Tegelijkertijd worden partners in het bedrijfsleven door contact met docenten beter in het opleiden/begeleiden van onze studenten.
- Functioneren in een netwerk is een altijd doorgaand proces. We moeten ons ervan bewust zijn dat dit nooit af is, dat het gaat om een doorgaande gezamenlijke zoektocht.
- Zijn we intern wel genoeg een netwerk? We kennen elkaar lang niet altijd goed genoeg om ook echt gebruik te maken van elkaars kwaliteiten. Er is heel veel expertise in huis onder medewerkers en studenten. Kwaliteit en de juiste netwerkpartner hoeft niet altijd van ver te komen. We zouden veel kunnen winnen door intern meer verbindingen te smeden.
- De hogeschool is een netwerk van mensen; mensen in en rond de hogeschool die met elkaar netwerken vormen. Elk van ons staat in relatie met anderen en maakt zo zelf actief netwerken. Dit kan overal, altijd, op de gang, bij de koffie, op het internet...
- De kwaliteit van netwerkrelaties wordt beter als deze niet alleen via mail/internet worden onderhouden. Pas in gesprek met elkaar, face-to-face of op locatiebezoek verdiepen relaties en wordt de kwaliteit van de relatie waarneembaar. De netwerkhogeschool appelleert aan een groot en omvangrijk web van relaties maar óók aan harts-verbindingen tussen mensen die over de grenzen van organisatie betekenisvol samenwerken aan de ontwikkeling van studenten én hun vak.
- Netwerken vraagt om onbekend terrein binnen te gaan, om een grens over te steken. Dat is soms ongemakkelijk. We laten ons soms tegenhouden, door afstand, of gebrek aan tijd. Maar als we toch gaan, levert dat inspiratie en energie op.
- De vraag: 'wat maakt dat je zelf geen contact zoekt met bv een collega van een andere faculteit', voelt aan als kritiek. Wat als we de vraag als onderzoeksterrein beschouwen: wat maakt dat we de collega uit een andere faculteit met aanvullende expertise niet opzoeken? Wat houdt mij in hetzelfde kringetje? Is dat erg?
- We verkennen onze eigen ervaring dat we sneller communiceren per email dan het ouderwetse 'even binnenlopen'.... hoe effectief is onze gewoonte om veel via mail te communiceren? Wat zou het opleveren als we wat vaker even naar iemand toe zouden lopen en tussentijds in de lift ook nog iemand kunnen tegenkomen?
- Linkedin is een breed benut professioneel netwerk, hoe leren we onze studenten èn docenten dit te benutten? Wat betekent ons gezamenlijk LinkedIn-netwerk voor de hele faculteit/hogeschool?
- Soms denk je 'die ander heeft zich makkelijk van de opdracht af gemaakt'. Maar toch kan je iets heel kleins enorm effectief zijn.
- We werken op de grens van het gebouw, lopen van binnen naar buiten en andersom.